Close
Produkter
  Filters
  Preferanser
  Søk

  God lyd med trendy spilepaneler

  Alexander Nygaard-Andersen sammen med Atle Pettersen installerer spilepaneler for perfekt akustikk

  Med god musikk i veggene

  For artisten, låtskriveren og programlederen Atle Pettersen er lyden viktig. Men også estetikken. Derfor valgte han å innrede sitt nye lydstudio med spilepaneler av eik, montert på akustikkfilt.
  Kilde: https://fargemagasinet.no/med-god-musikk-i-veggene

  I det nye musikkstudioet til Atle Pettersen sitter god musikk i veggene. Han forteller at det i rommet er laget låter som er strømmet over 3 milliarder ganger. Atle, som er kjent som vokalist, låtskriver, programleder på NRK, skuespiller og musikalartist, har overtatt studioet etter låtskriver og produsent Jesper Borgen som forlot det til fordel for et annet studio i det samme bygget.

  Vi befinner oss innenfor porten til Filmparken i Jar. I de mange studioene på området er det blitt skapt norsk filmhistorie siden 1935, og i flere av byggene på området spilles det fortsatt inn film, tv-programmer og reklame. Her finnes det store kostymelageret der du kan leie klær og drakter til innspillinger, events og private fester. Og i det tidligere klippesenteret jobber en rekke komponister, artister og musikkprodusenter i tilrettelagte studiomiljøer.

  Jeg liker at det er ordentlig og vil ha løsninger som fungerer. Studioet både ser bra ut og låter bra, det er et rom å bli inspirert av. Det er kult at rommet har en sjel. Jeg har et langt og godt forhold til dette rommet, og nå er det klart for ny musikk. Mange nye, legendariske låter skal bli til her, sier Atle Pettersen.
  ROM MED SJEL: -Jeg liker at det er ordentlig og vil ha løsninger som fungerer. Studioet både ser bra ut og låter bra, det er et rom å bli inspirert av. Det er kult at rommet har en sjel. Jeg har et langt og godt forhold til dette rommet, og nå er det klart for ny musikk. Mange nye, legendariske låter skal bli til her, sier Atle Pettersen. 
  Foto: Chera Westman/ifi.no

  Inspirerende studiomiljø

  En trapp opp møter vi snekker Alexander Nygaard-Andersen sammen med Atle Pettersen, som nå også kan legge snekkerspire til merittlisten. Begge er kledd i arbeidstøy og er klar for dagens økt. På tre dager har de forvandlet det litt slitte lokalet til et moderne og trendy lydstudio med nest inntil perfekt akustikk.

  – For meg handler det om å lage et rom å bli inspirert i. Når jeg først kommer hit, kan jeg bli sittende i 12 timer for å arbeide. Da er det godt å ha et bra rom å være i, sier Atle Pettersen. Han har nylig overtatt leien av lokalet, men er godt kjent der fra før. I dette studioet er nesten alle låtene han har spilt inn laget, blant dem juleplaten fra 2020 som ble laget der sammen med Jesper Borgen.

  – Jeg tør å påstå at i dette bygget er majoriteten av norske hits laget, sier musikeren som nå vil sette sitt eget preg på studioet. Her skal han nå skrive låter til seg selv og til andre. 

  Atle Pettersen er selv med som «snekkerlærling», og legger sammen med snekker Alexander Nygaard-Andersen gulv og skyter opp paneler på veggene når studioet skal pusses opp. Han har i vinter vært å se i musikalen Jersey Boys og er akkurat ferdig med innspillingen av høstens sesong av Beat for Beat. Nå skal han fokusere på musikken igjen, og skrive låter til seg selv og andre i sitt nye studio.
  MAKKER OG MUSIKKMAKER: Atle Pettersen er selv med som «snekkerlærling», og legger sammen med snekker Alexander Nygaard-Andersen gulv og skyter opp paneler på veggene når studioet skal pusses opp. Han har i vinter vært å se i musikalen Jersey Boys og er akkurat ferdig med innspillingen av høstens sesong av Beat for Beat. Nå skal han fokusere på musikken igjen, og skrive låter til seg selv og andre i sitt nye studio. 
  Foto: Chera Westman/ifi.no

  Eik fra gulv til tak

  Det sorte taket har de ikke gjort noe med. Derimot er det gamle gulvet revet ut og erstattet med en bred 1-stavsparkett med lyst gråpigmenterte eikeplank. Gulvet har fasede kanter, og rustikt utseende med en god del kvist og nyansevariasjoner. Tre av veggene er kledd med smale spiler av lys, oljet eik. Foran vindusveggen skal det henges opp tykke, dempende gardiner og plasseres en egensnekret pult.

  – Dette er tredje dagen vi jobber her, og jeg regner med at vi blir ferdig i dag. Første dagen la vi gulvet. Dag to fikk vi opp platene. I dag skal vi bygge en pult og beise den. Deretter gjenstår det kun å sy gardinene, sier Alexander Nygaard-Andersen.

  Atle Pettersen deltok i Melodi Grand Prix med en egen sang i 2021, og hadde skrevet låten som Farida Bolseth Benounis deltok med i år. Han skriver også musikk til blant andre «Halva Priset» som er det nye bandet til Petter «Katastrofe», til Morgan Sulele, Alan Walker. – Og nå er jeg lærling for snekker Alex, sier han med et smil.

  Spikres opp

  Spileveggene heter «Z-Up» og er laget av 60 centimeter brede plater med spiler montert på en tykk og stiv akustikkfilt. Filtplatene er laget av resirkulert PET og MDF-spilene som er finert med ekte eikefiner, kommer fra bærekraftige skogbruk. Både filten og spilene bidrar til lydmiljøet:

  – Spilene bryter lydbølgene, og filten demper klangen i rommet. Det fungerer supert lydmessig, sier Pettersen.

  – Spileplatene har vi festet med dykkert og lim. Det går utrolig fort. Det hadde vært tidkrevende å sette opp spile for spile, forteller snekker Alex som har hatt god hjelp av den musikalske snekkerspiren underveis.

  – Jeg så disse akustikkpanelene med spiler på messen Bygg Reis Deg og etterpå også på Duri Fagprofils Instagramkonto. Jeg har fulgt Duri der lenge, men har ikke vært kunde hos dem før nå. De har et stort sortiment med alt du trenger og et hav av forskjellige produkter å velge i. Da Atle ville ha hjelp med å bygge om studioet, syntes jeg at vi burde vurdere spilepanelet «Z-Up», sier han.

  «Ser bra ut, låter bra»

  Og han fikk raskt oppdragsgiveren med på notene: – De ser jo veldig bra ut, og har en stor og viktig effekt når man jobber med lyd. Når jeg nå skal sitte her og lage hitmusikk, vil jeg høre akkurat den lyden jeg skal høre, forklarer han.

  At rommet har en annerledes akustikk kjennes med en gang du kommer inn døren fra den lange gangen utenfor. Atle Pettersen demonstrerer ved å klappe hardt i hendene: Det er bare håndklappen direkte fra hendene som skal høres, ingen ekko eller resonans. Nå høres riktig nok en svak «bzzz-lyd» i etterklangen, men den vil dempes når de tykke gardinene kommer på plass. Ellers avhjelpes den enkelt med en lett avrunding av hjørnene. For mye akustikkdemping er heller ikke bra. Derfor har Atle valgt bort teppegulv, og heller gått for den harde parketten som han selv har vært med å legge.

  – Jeg liker at det er ordentlig og vil ha løsninger som fungerer. Studioet både ser bra ut og låter bra, det er et rom å bli inspirert av. Det er kult at rommet har en sjel. Jeg har et langt og godt forhold til dette rommet, og nå er det klart for ny musikk. Mange nye, legendariske låter skal bli til her, sier Atle Pettersen.

  Spilepaneler er trendy og ettertraktet i alle slags interiører, fra private boliger til lydstudioer. Med «Z-Up» blir både estetikk og akustikk ivaretatt. Spilene av MDF med eikefiner eller en melaminfolie i ulike farger har en bunnplate av tykk akustikkfilt som har en god lyddempende effekt. Spilepanelene går kjapt og enkelt å montere. – Spileplatene har vi festet med dykkert og lim. Det går utrolig fort. Det hadde vært tidkrevende å sette opp spile for spile, forteller snekker Alexander Nygaard-Andersen.

  «Z-UP» SPILEPANELER

  Spilepanelene «Z-Up» kan brukes både på vegg og i tak, og går raskt å montere. Platene består av en 1 centimeter tykk, sort akustikkfilt med påmonterte spiler. De kommer i ulike høyder og 60 centimeters bredde. Duri Fagprofil har utviklet platene med ulike typer spiler: ubehandlet eller oljet eikefiner på MDF, MDF som er belagt med melaminfolie i naturtro etterligninger av de vanligste tresortene, samt ubehandlet kryssfiner. – Det som gjør «Z-Up» unikt er at vi kan tilby oljet utførelse i tillegg til standardvariantene. Sortimentet er under utvikling, og flere produkter er på trappene, sier Peder Godvik hos Duri Fagprofil. Spilepanelene er testet og godkjent i brannklasse: Bs1, d0. (FMVSS 302/EN 13501-1)

  Vis i spilepaneler nettbutikken

  Vi fyller stadig på med nye varer i nettbutikken! Ta kontakt på e-post om du savner noe!

  Vi er miljøfyrtårn sertifisert